Maggie's Centre, Edinburgh, Phase II

Richard Murphy Architects, Edinburgh, 2001

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Maggie Centre 

Allan Forbes (website)     Download Original

  • Maggie Centre    
  • Five years after completing the first Maggie’s Centre for cancer  care in Edinburgh, Richard Murphy Architects has extended the building, doubling its size but retaining its domestic feel    
  • The monopitch roof  is designed to admit  south light into the  north-facing room    
  • The closest thing to a corridor: the link between the existing building and the main meeting room is the only dedicated circulation space     
  • Folding doors allow the main meeting space to be divided into two smaller rooms. The mirror above the beam maintains the sense of continuous space     
  • The building nestles against the southern boundary wall    
  • Murphy’s architecture offers an unlikely contrast to that of the existing hospital      
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section AA    
  • Isometric of sliding window    
  • Detailed section AA    

Extension to Maggie's Centre, a care centre for cancer patients that provides a range of medical and support services for patients

The original design aimed to create an atmosphere of domesticity whilst still creating as much accommodation as possible within the limited volume.

The new extension doubles the floor area of the centre while preserving a domestic scale. Two large meeting rooms, a consulting room for visiting therapists and a permanent office have all been added but remain visible from the original central space, which still functions as the front door to the centre.

The extension is in two independent directions to the west and to the north east. The western extension is two storey with administration on the top floor and additional consulting room on the lower floor. The extension to the north east is conceived as an independent but linked building to the original. This is a single volume which can be divided unequally and extends with a rendered retaining wall along its northern boundary to form a terrace on the eastern side and a boundary to the garden on the western side. The materials are the same as the original building with a lead roof, steel framing and Douglas Fir framed windows. The monopitch roof is designed to admit south light into north facing rooms.

Data

  • Begun: Aug 2000
  • Completed: May 2001
  • Floor area: 109m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £234,650
  • Tender date: Jul 2000
  • Address: The Stables, Western General Hospital, Edinburgh, EH4 2XU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more