Outlandia Fieldstation

Malcolm Fraser Architects, Fort William, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

From below 

Outlandia (website)     Download Original

  • From below    
  • External    
  • View through    
  • Approach    
  • Context    
  • Floor and Roof plan    
  • Technical plan and sections    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Rear elevation    
  • Section    
  • Postcard    
  • Adam Dant map (front)    
  • Adam Dant map (back)    

Artist's field station, set in a copse of Spruce and Larch in Glen Nevis

Visitors approach Outlandia along a path cut through dense woods into a view which opens-up across the Glen.

Entered via a bridge from the slope behind, the simple box of the tree house sits out from the steep slope, leaning out to make the most of the views.

The build was both low and high impact: an eco-friendly approach saw use of logging from the site, while the foundations were constructed of concrete, brought in by helicopter.

Construction was part-joinery, part-forestry and part-mountain rescue, with a local contractor who nicely combined all three, and an unusual set of risk assessments.

Data

  • Begun: Aug 2008
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 13m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £20,000
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Outlandia Fieldstation, Glen Nevis, Fort William, PH33, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more