Home Farm

De Matos Ryan , Gloucestershire, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Edmund Sumner (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan and floor plans    
  • Plan    
  • Section A-A    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Construction    
  • Construction    
  • Garden pavilion roof details    
  • Garden pavilion glazing details    
  • Glazing link to barn details    

Refurbishment and extension of a Grade II listed farm with a loft conversion, barn conversion and the addition of a glazed pavilion

The pre-existing building structure consists of a main house and two out buildings and is part of a group of listed buildings, which also includes a tithe barn and a Grade I listed church.

In the house existing features were restored and bathrooms, doors and feature staircases were inserted. The loft space has been converted to provides an additional bedroom and bathroom.

To the west of the house, the open barn was converted to create an auxiliary bedroom suite with garden room overlooking the newly structured garden, along with a open-plan kitchen and informal living space.

This pavilion is housed under a partially sloped planted roof with a glazed front facade and clerestory window at the rear, to create a lightweight structural appearance. The rear window gives views to the churchyard retaining wall and all glazing was designed to be as frameless as possible to reinforce the open landscape nature of the project.

Data

  • Begun: Feb 2008
  • Completed: Dec 2011
  • Floor area: 605m2
  • Sector: House
  • Procurement: Traditional JCT Standard Form of Building Contract 2005 Without Quantities Edition with Contractor's Design Portion for all mechanical and electrical installations and structural glazing works
  • Address: Gloucestershire, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more