Dyson Headquarters

Wilkinson Eyre Architects, Malmesbury, 1998

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Dyson Headquarters exterior 

Tim Soar (website)     Download Original

  • Dyson Headquarters exterior    
  • The north elevation at night    
  • New and old are linked by an entrance pavilion    
  • Rear of Dyson Headquarters    
  • Close-up view of roof detail    
  • A glazed bridge links the buildings and marks the edge of the landscaped court    
  • View of glazed bridge    
  • First floor design studios    
  • Dyson products are showcased in the entrance pavilion    
  • Fibre optic reeds by artist Diana Edmunds    
  • Site plan    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • Exploded isonometric    
  • Key section and detail sections through external wall    
  • Cut-away isometric at eaves and details of glazing    

A masterplan with a range of functions combining 10,000m2 of refurbished space with 22,500m2 of new-build space

The first step was refurbishing and extending the existing 10,000m2 building for office use and the staff restaurant. This was followed by a three-phased development of a new building for manufacturing, bringing the complex to 32,500m2.

Between the original building and the new building is a glass reception pavilion. This connects the two buildings via enclosed glazed links at both ground and first floor level. With the strong design image of the Dyson brand, a distinctive, attractive building was an obvious requirement. The building also needed to perform well in its functional roles as R&D, manufacturing, distribution and administration space.

The design is that of an economical long span 'shed' with an undulating wave form roof which apparently floats above the trees, disguising the bulk of the factory. The architecture is derived from a clear expression of the structure and a limited palette of materials, and is designed as repetitions of a standard module.

Data

  • Begun: Dec 1996
  • Completed: Jul 1998
  • Floor area: 32,500m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £16.5M
  • Procurement: Modified JCT 80
  • Address: Tetbury Hill, Malmesbury, SN16 0RP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more