Darwin Centre Historic Collection

Berman Guedes Stretton, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Ash staves and slats support the drawer units 

Berman Guedes Stretton (website)     Download Original

  • Ash staves and slats support the drawer units    
  • Volume held within one of the acrylic drawers    
  • Specimen volume open for viewing    
  • Specimen volume open for viewing    
  • Portraits of Sir Hans Sloane and Joseph Banks are displayed in front of the shelving    
  • Floor-mounted bracket    
  • Location within museum plan    
  • Plan elevation    
  • Section A    
  • Section B    
  • Storage system before installation of specimen drawers    
  • Storage system before installation of specimen drawers    
  • Storage system before installation of specimen drawers    
  • Ash slats    
  • Curved ash staves    
  • Model render    
  • Fixing point detail    
  • Typical drawer detail    

Storage system at the Natural History Museum that protects and displays the herbology and entomology collections in an atmospherically controlled environment

The units were built to protectand display Sir Hans Sloane's and Joseph Banks' herbology and entomology collections in the Darwin Centre.

The brief required a contemporary display and science space that reflected the historic nature of the specimen volumes, and the design was inspired by organic forms in the natural world. Made from laminated ash with stainless steel components the design uses materials to mediate between new and old.

Each of the three hundred individual volumes are stored in custom-made specimen drawers. Two windows from the main gallery allow visitors to view scientists at work.

Data

  • Begun: Mar 2009
  • Completed: Jul 2009
  • Floor area: 83m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Procurement: GC Works
  • Address: Natural History Museum, Cromwell Road, London, SW7 5BD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers