Medieval and Renaissance Galleries, V&A Museum

MUMA, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Glass beams spanning over existing parapet 

McInnes Usher McKnight Architects     Download Original

  • Glass beams spanning over existing parapet    
  • View of Brompton Oratory accross new glazed roof    
  • Glas Beams disappearing into existing masonry wallst    
  • remodelled Corinthian columns    
  • New arch and glass lift shaft    
  • Five ring arch and Balustrade    
  • Completed stair from below    
  • View looking up side of stair to glazed roof above    
  • Stair slipping past existing wall    
  • Corner of Landing    
  • First fix stainless steel backing plate    
  •     
  • Looking up to suspended concrete slab within glazed enclosure    
  • Site plan    
  • Section through new Daylit Gallery & hub    
  • Daylit Gallery view from south east corner    
  • Section remodelled into an elevation    
  •     
  • Development sketch of new arrangement    
  • Remodelled cross section    
  • Hub stair section    
  • Hub stair elevation    
  • Section through glass enclosure    
  • DLG roof high end    
  • DLG roof low end    
  • Detail Section through Balustrade    
  • Detail section through high point of roof    
  • Detailed elevation of balustrade    
  • Section through suspended concrete slab and glazed enclosure    

Relocation of V&A’s Medieval and Renaissance Galleries to the re-modelled Aston-Webb wing, with restored ornate doorways and modern glass roof installation

Ten galleries display display 1,800 objects from the rare medieval and renaissance collections in a roughly chronological progression.

The existing 1909 Aston Webb rooms have been reconfigured into ten new inter-linked galleries, featuring a central orientation space with floating stairs and lift linking all floors of the museum for the first time. This space also incorporates the Bonita Trust study area and a relaxation zone.

Structural glass beams, spanning up to 9m have been used to create a new day-lit gallery with translucent undulating roof providing natural lighting to the new artifacts on display.

Data

  • Begun: Jan 2008
  • Completed: Dec 2009
  • Floor area: 3,200m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £2.3M
  • Funding: Heritage Lottery Fund
  • Procurement: GC Works with Quantities
  • Address: V&A Museum, Cromwell Road, London, SW7 2RL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers