The Orchard Room

Matthew Clay Architects, Bognor Regis, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External view 

    Download Original

  • External view    
  • Garden room internal space    
  • View through from garden    
  • Garden room compound curved wall    
  • Views though between internal spaces    
  • Sensory space    
  • External view    
  • Openings at different heights allow glimpses out    
  •  Ground floor plan    
  • Section    
  • Rear elevation    
  • Side elevation    
  • Axonometric and sightline diagram    
  • Curved timber wall construction in the workshop    
  • Curved wall detail    

Extension to the daycare facilities at Bognor Regis Nursery

Completed in 2011 for £185,000, the Orchard Room extended the daycare facilities at Bognor Regis Nursery School and created an innovative, inspiring space for children to play and learn in. Using a sympathetic and sensual material palette, together with a carefully considered colour scheme, the internal spaces make a playful connection to both their use and the wonderful external spaces and garden beyond.

Designed very much with the children in mind, windows drop down to allow views out to the vibrant garden beyond, cills become deep enough to form seats and ledges, and floors roll up walls to provide exciting, playful spaces for the children to use. The extension has been enthusiastically enjoyed by the staff, parents and, in particular, the children themselves; ‘Noah’s Ark’ has been adopted as a favourite space by all who use the Nursery.

The project’s brief formed part of a construction module brief for the students of Oxford Brookes Interior Architecture degree unit. Different prototypes for the compound curved wall were developed and explored in the joiner’s workshop to understand the construction process. This also ensured that the windows were set at the correct height to frame key views to and from the nursery’s garden, which forms a key part of the learning and developmental curriculum at the Nursery.

Data

  • Begun: Sep 2010
  • Completed: Mar 2011
  • Floor area: 70m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £185,000
  • Procurement: JCT MW 2005
  • Address: Bognor Regis Nursery School, 85 Victoria Drive, Bognor Regis, PO21 2TB, United Kingdom

Professional Team