Squitchey Lane

Matthew Clay Architects, Oxford, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Louvred bay windows 

    Download Original

  • Louvred bay windows    
  • Internal views through circulation spaces    
  • Louvered bay windows    
  • Garden room    
  • Louvre detail    
  • Stair detail    
  • Views between levels across and through circulation space    
  • Internal view of louvered bay windows    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Front elevation    
  • Axonometric diagrams    
  • Sightline diagrams    
  • Bay window louvre details    

Major renovation of a house in north Oxford to transform and modernise the existing property into an attractive, stylish and extremely spacious family house

The internal layout was remodelled to maximise daylight in the internal spaces, opening up views between house and garden. The staircase was moved to create a double-height, airy entrance hallway while cantilevered balconies helped reconnect disparate spaces throughout the house. A carefully considered, yet bold, colour scheme gave status and dignity to each room.

The striking bay windows at the front of the house were reconfigured to create more generous reception rooms that are flooded with light. These new bay windows incorporate timber louvres to prevent the excessive solar gain that caused the original house’s front rooms to drastically overheat in the summer; these louvres also create a wonderful contrast of light and shade at different times of the day.

Using principles explored and developed with students of the Interior Architecture Degree at Oxford Brookes, sight lines were opened up between internal spaces to increase and multiply the sense of openness without compromising the homely feel to the rooms.

Data

  • Begun: Dec 2010
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 250m2
  • Sector: House
  • Total cost: £230,000
  • Procurement: JCT MW 2005
  • Address: 4 Squitchey Lane, Oxford, OX2 7LD, United Kingdom

Professional Team