Court House

Coffey Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Soar     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Lower ground floor plan    
  • Upper ground floor plan    
  • Section    
  • Cross section    
  • Plan before and after    
  • Section before and after    
  • Existing plans    
  • Existing section    
  • Section detail    

A home with little living space and no back garden has been transformed into a home for open plan modern living with associated external amenity space

The home did not have a garden, only a small courtyard at basement level with little sun. The proposal removes the existing garage and excavates a lower ground living and office space creating a new full size garden at ground floor. A central courtyard and glazed floor allows light into the room below.

A fireplace is 'stretched' from the existing lower ground floor to connect the new underground room with the kitchen in the existing house and strengthens the cohesion between old and new. Slim frame windows, structural glazing and power floated concrete offer a delicate modernity to this sunken space.

Data

  • Begun: Oct 2011
  • Completed: Jul 2012
  • Floor area: 40m2
  • Sector: House
  • Total cost: £242,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2011
  • Procurement: Traditional / JCT MWD05
  • Address: 27 1/2 Gerrard Road, London, N1 8AY, United Kingdom

Professional Team