Toffee Factory

xsite architecture, Newcastle Upon Tyne, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jill Tate (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • North courtyard elevation    
  • Ouse street elevation    
  • Elevation    
  • North external elevation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Before renovation    
  • Facade details    
  • Facade details    

Contemporary refurbishment and roof top extension to a derelict Victorian warehouse

An external courtyard, open at one end, has been created between the two wings of the existing building, around a Victorian chimney that has been refurbished and is illuminated at night.

The U-shaped floor plates at ground and first floor level, wrap around this courtyard to provide 2,600m2 of office space, largely targeted at businesses within the creative industries.

On the first floor a bridge provides circulation between the two wings and acts as a link to the fire escape. The second floor extension provides further office space and an additional access point from the raised Walker Road. A roof terrace has also been created and can be used by the occupiers.

Occasional projecting sections create extended work or break out spaces, and can be seen as an extruded ‘bird’ box on the facade.

The building refurbishment attempted to retain and re-use as much of the original building and its materials as possible with new sections of building distinguished by bright colors.

Data

  • Begun: Oct 2010
  • Completed: Oct 2011
  • Floor area: 2,600m2
  • Sector: Office
  • Procurement: Design & Build
  • CO2 Emissions: 12.34kg/m2/year
  • Address: Lower Steenbergs Yard, Quayside, Ouseburn, Newcastle Upon Tyne, NE1 2DF, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more