Scotstoun House

haa design , West Lothian, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Alan Mcteer     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • House - ground floor plan    
  • Stableyard - ground and first floor plan    
  • House - sections    
  • Section    
  • Elevations    
  • External section at stone wall    

Redevelopment, and extension to, a Grade B listed building set in the remains of a walled garden

The house, originally designed in 1963 by Peter Foggo of ARUP Associates, had become dated and failed to meet basic building standards. The renovation maximises the amount of working space in the original building and adds a 650m2 open plan extension.

The new extension echoes the existing building using a similar palette of materials but in different formats and proportions. The northern end of the extension sits into the old garden wall helping to form a perimeter around the external courtyard.

Sustainable measures to maximise daylight, passive ventilation and cooling helped the building achieve a BREEAM excellent rating.

Data

  • Begun: Feb 2009
  • Completed: Jun 2010
  • Floor area: 1,682m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £3.6M
  • CO2 Emissions: 10.34kg/m2/year
  • Address: Scotstoun House, South Queensferry, West Lothian, EH30 9SE, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more