Jerwood Gallery

HAT Projects, Hastings, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ioana Marinescu (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section through Collection Galleries    
  • Long section    
  • North elevation    
  • West elevation    

Gallery for the Jerwood Foundation on the seafront at Hastings

The gallery forms part of a wider masterplan for a new public space on a former coach park alongside a working fishing beach and between Hasting's tall black net shops and it's fairground rides and penny arcades.

The relatively inward-looking ground floor, which contains the reception, shop and a large, sub-dividable space that hosts recent work is arranged around a small internal courtyard. A sequence of seven collection galleries, that have views north or east to the Old Town, or into the courtyard, begins on the ground floor and continues onto the first floor.

This second story, which is set to the south of the site, allowing the net shops to be glimpsed over the single-storey entrance and temporary gallery wing, also contains the gallery's cafe. Facing the public space, the glazing of the cafe window slides back fully to form a covered balcony.

Data

  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Jan 2012
  • Floor area: 1,260m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £4M
  • Procurement: JCT Traditional
  • Address: Jerwood Gallery, Rock-a-Nore Road, Hastings, TN34 3DW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers