Holburne Museum

Eric Parry Architects
Bath, 2011

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Helene Binet (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section A-A    
  • Southwest elevation    
  • Northeast elevation    
  • Northwest elevation    
  • Southeast elevation    

Data

  • Begun: Mar 2009
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 1,900m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £6.5M
  • Procurement: JCT design and build contract 2005
  • Address: The Holburne Museum, Great Pulteney Street, Bath, BA2 4DB, United Kingdom

Professional Team

Refurbishment of existing museum with extension to provide new gallery spaces, archives, educational and visitor facilities

The building was once the Sydney Hotel - before being adapted into a museum in the early 20th century - the architect has maintained and refurbished the ‘ballroom’, which takes up the entire width of the house and opens to the portico. It is now the main display space of the permanent collection.

The top-lit gallery over the ballroom has been adapted to become the home of the museum’s most prominent holding, its 18th-century English paintings.

This gallery connects the articulating staircase hall to the space for temporary exhibitions in the new building, currently occupied by a museum of Peter Blake’s personal artworks and curiosities. Below it, and corresponding to the ballroom, is a two-level gallery.

The ground floor is given over to the café, open to the garden on three sides.

At ground level, the café is completely transparent. The two-level exhibition room is lit by side-windows, while the top floor, which houses the roof-lit display space for temporary shows, has opaque walls.

Each of the three levels is gently cantilevered, but the outer glass skin is continuous and suspended, the control of heat gain insured by triple glass screen walls, internally ventilated by air drawn in at ground level and naturally extracted at the top.

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more