Giant’s Causeway Visitor Centre

heneghan peng architects, Bushmills, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hufton+Crow (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Long section    
  • Cross section    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • South east elevation    

Visitor centre for Northern Ireland's Causeway Coast World Heritage Site

The visitor centre is buried in a fold of ground below the line of the coastal ridge, and the car park placed in a second fold at the level of the approach road, with a grass pathway to the ridge of the site rising between the two folds. This arrangement means that there is no visual impact on the causeway itself as the the visitor centre cannot be seen from the north or east.

The facades of the centre are constructed from local basalt columns through which the building is entered. The space inside, beneath the hillside, is a large room that is punctuated with linear rooflights cut out of the sloping roof. The floor is made of polished concrete with an exposed basalt aggregate suggestive of the basalt strata below.

The sequence of interior spaces runs from the entrance and ticket desk past the café, shop and exhibition, to the exit through a cleft in the hillside that opens on to the pathway down to the Causeway itself.

Data

  • Begun: Nov 2010
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 1,835m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £1.9M
  • Procurement: NEC 3 Option A
  • Address: 44 Causeway Road, Bushmills, BT57 8SU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more