Clinical Trials Unit, Warwick Medical School

MJP Architects, Coventry, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Peter Durant (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Landscape plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Plant level plan    
  • Roof plan    
  • Sections A-A and B-B    
  • North and east elevation    
  • South and west elevation    
  • Existing site plan    
  • 01 external view_150807    
  • 07 two person office_180707    
  • 02 atrium day_240507    
  • 06 one person office_180707    
  • 05 typical office space_180707    
  • 04 typical office space_180707    
  • 03 atrium night_230507    
  • Atrium balustrade detail    

Extension to the existing medical school to accommodate a new research unit for clinical trials

The unit provides office space, meeting rooms and archive space for a team of around 75 academics, researchers, programmers, statisticians and administrative support staff.

Designed to be energy efficient, compact cellular offices are arranged around the perimeter of the building, surrounding a central atrium, allowing for natural ventilation and a high degree of daylighting.

The exterior exhibits composite timber cladding and double glazed units. Vertical brise-soleils are arranged along the east and west elevations, designed to shade the building from excess solar gain and thus avoid the need for mechanical air conditioning.

The arrangement and materials applied to the roof are designed to control and harvest rainwater. The zinc north lights and plant room roofs are used for rainwater recycling and the sedum roof at the edges are used to dissipate roof drainage and reduce the burden of surface water drainage systems.

Data

  • Begun: Mar 2007
  • Completed: Aug 2009
  • Floor area: 1,745m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £4.1M
  • Procurement: SBC 05 with quantities
  • Address: Clinical Trials Unit, Warwick University, Coventry, CV4 7AL, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Liquid Plastics

Since 1963 we have produced an extensive range of high performance, technologically advanced coatings and membranes for the protection and waterproofing of roofs and balconies

Find out more