Grand Stand, Lord's Cricket Ground

Grimshaw
London, 1998

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Grand Stand at Lord's on match day 

Peter Cook/VIEW (website)     Download Original

  • Grand Stand at Lord    
  • Grimshaw    
  • The Grand Stand follows the basic form of the Mound Stand but roof spans are bigger and the mast taller    
  • Precast concrete aided speedy construction    
  • Enjoying the match from the upper terrace    
  • Stairs are behind the accommodation rather than within it    
  • The roof is part aerofoil and part sailing mast    
  • Site plan    
  • Lower terrace plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Upper terrace plan    
  • Roof plan    
  • Section    

Data

  • Begun: Sep 1995
  • Completed: Jun 1998
  • Floor area: 6,760m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £10.8M
  • Procurement: Management Contract
  • Address: Marylebone Cricket Club , Lord's Cricket Ground, St John's Wood, London, NW8 8QN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

Replacement of a stand at Lord's with a two-tier structure that is supported by just three columns and a two-storey spine beam, to increase capacity and improve sight lines

The stand consists of two tiers of seating separated by a tier of corporate boxes. The lower tier contains 4,000 seats and was constructed on-site, while the upper tier was being pre-fabricated off-site.

The upper tier comprises 2,500 split seats located directly under the sinuous form of the roof, which comprises two booms slung from the central structural mast and tensioned with delicate tie-rods. These allow unimpeded views out onto the pitch.

The central section, containing 25 boxes, appears to float in a 50m span either side of the central mast but is, in fact, supported by a spine beam subsumed into its precast concrete structure.

Circulation within the building takes place on the north side. Vomitories channel spectators up from ground to first tier level, from where visitors with tickets for the upper floors can reach their seats by any one of three sets of lifts and stairs.

Motorised sunshades automatically proceed and retract from the aerofoil roof in response to the prevailing weather conditions, with each of the 25 boxes protected by an additional blind.