Millennium Building, All England Lawn Tennis Club

BDP, Wimbledon, 1997

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Members' garden and restaurant 

Martine Hamilton Knight & David Barbour     Download Original

  • Members    
  • The Millennium Building seen from the south-east    
  • Tennis fans walking up the steps on St Mary    
  • The more southerly entrance for members    
  • The Somerset Road entrance and drop-off point for players    
  • Zen garden    
  • The view from the northern tip of the new building showing the new No 1 Court    
  • Tournament referee Alan Mills pacing across one of the bridges - press bar facilities spread over the     
  • Players watch the action, shades keep the sun off    
  • One of the Millenium Building    
  • The entrance area for players from Somerset Road    
  • The Millennium Building (in the background) as the new nerve centre embracing Centre Court and the more intimate outside courts to the south of the estate    
  • Spaces have a pavilion-like feel enhanced by the canopies and are     
  • The bridges connecting to Centre Court over St Mary    
  • Aerial view    
  • Site plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Section through members    

Multi-layered scheme incorporating new facilities for various users in a pavilion-like collection of spaces, part of BDP’s long-term masterplan for the All England Lawn Tennis Club

The scheme is E-shaped in plan, with the back spine rising up Somerset Road and incorporating three discrete main entrances for different user groups – players, members, press, officials and ballboys/girls – as it steps up the 9m level change.

The building appears as two-storeys above ground at the northern end, unfolding and becoming more open towards the southern end, where the building is four storeys tall.

The structural challenge of the Millennium Building lay in the organisation of the elements to respond to the angles and projections of the three triangular wings, which step back at the upper levels to allow for sun penetration to the external garden spaces.

The concrete frame is based on an orthogonal grid, with alternate rows of columns shifted to create a diagonal column layout which allows substantial standardization and repetition. The curved roof structure is a steel framework supported on cantilevering exposed concrete columns.

Materials throughout include Iroko wood, glass, fabric awnings and a timber soffit to the curved roof of colour-coated green standing seam aluminium, to relate to Centre Court and the new No 1 Court.

Professional Team

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more