Sheen Park

Woodrow Vizor Architects, Surrey, 2022

 

SK888FPQOK5U4RR_01_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images 

Photo by Adam Scott Images     Download Original

  • SK888FPQOK5U4RR_01_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_02_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_03_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_04_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_AdamScott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_05_WoodrowVizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_06_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_07_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_08_Woodrow_Vizor_Richmond_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_09_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_010_Woodrow_Vizor_Sheen_Park_Adam_Scott_Images    
  • SK888FPQOK5U4RR_01_Sheen_Park_Woodrow_Vizor_Location_Plan    
  • SK888FPQOK5U4RR_02_Sheen_Park_Woodrow_Vizor_Before_Plans    
  • SK888FPQOK5U4RR_03_Sheen_Park_Woodrow_Vizor_After_Plans    
  • SK888FPQOK5U4RR_04_Sheen_Park_Woodrow_Vizor_Before_and_After_Elevations    
  • SK888FPQOK5U4RR_05_Sheen_Park_Woodrow_Vizor_Long_Section    
  • SK888FPQOK5U4RR_06_Sheen_Park_Woodrow_Vizor_Detailed_Section    
  • SK888FPQOK5U4RR_07_Sheen_Park_Woodrow_Vizor_Concept_Image    

Sheen Park is a modern light-filled family home, created from the transformation and extension of a dilapidated 1940s property.

It is a house for display and curiosity, containing client creations, including professionally, with one of them a product designer. The centerpiece of the project is an open plan kitchen, living and dining-room which includes a 7m clear span timber-frame extension. The facade is clad externally with cedar battens contrasting with the sides and roof, wrapped in grey standing-seam metal. The project brief sought a celebration of structure and thus exposed timber A-frames, pinned with metal apex plates, create a rhythm that envelopes the space, oversailing in dramatic fashion from one side to the other. These are bookended with exposed brick, from the painted walls of the original house to the new header brick wall. With the desire for comfort and partial privacy the rear elevation was formed into distinct sections - a dining bench nook backing onto the timber frame opens onto a glazed set of garden doors and fixed lights, before returning with a brick wall to a secluded sitting area. The wall adds texture, further enhanced with lime mortar, thermal mass and a heat-proof backing to the fireplace without the need for additional material. The spaces contained within are flexible for both family and working life. Birch plywood doors fold back to reveal a hideaway home study. Here it becomes immediately apparent, if it wasn’t from the on-show displays, that the client is a designer. Radios from past projects and prototypes from existing projects are housed whilst pendant lights created in the clients spare time hang over the island and dining table. These lights feature throughout the house, which along with the use of birch and oak give a consistency and calmness to all spaces.

Data

  • Begun: Apr 2022
  • Completed: Dec 2022
  • Floor area: 160m2
  • Sector: House
  • Total cost: £275,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2021
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract
  • Address: Surrey, TW9, United Kingdom

Professional Team

Suppliers