Hip Shed Extension

Roxburgh McEwan Architects, Edinburgh, 2021

 

NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0020_copy 

All photographs Keith Hunter     Download Original

  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0020_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0046_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0052_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0098_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0114_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0134_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0135_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-0141_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-07177_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_BME-0222-08086_copy    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_Existing_elevations    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_Existing_Plan    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_Proposed_elevations    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_Proposed_Plan    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_Proposed_section_1    
  • NK7XDSMMWGJZJF2_Proposed_section_2    

Kitchen extension to early 20th-century family home with a distinctive Arts and Crafts character with slated hipped roofs, honeyed stonework and Edwardian roughcast walls.

The interiors contain oak panelling and flooring and traditional tongue-and-groove linings. The house is large but the kitchen was surprisingly small, being composed of three original sculleries all knocked into one long room. Other rooms in the house tend to look inwards and have a characteristic dark feel.

The brief was to extend the kitchen but in a minimal way so as not to enlarge an already generous house footprint. A contemporary interior was sought but preferably with minimal impact on the existing architecture. And a light-filled space with views of the garden was important as a counterbalance to the remaining interiors.

An existing dilapidated hipped roof shed was to be removed to allow the kitchen to open up to an east/south facing garden sloping away to the rear.

The solution was to save the shed. The shed walls were harled brick, as per the existing house. The proposal refurbishes and connects it to the main house by infilling the path between with large glazed screens. The roof was removed and a steel structure inserted, culminating in a rooflight. A slapping was made in the exterior wall. A new roof with slated piened corners has been formed to connect the shed to the house. The garden and south light now filtrate deep into the plan.

An existing Aga and fridge were relocated to the rear wall to form a cooking zone. A large island performs many functions culminating in a table crafted in fumed oak and which has become the new hub of the whole house. Materials include Douglas fir sarking on the hipped ceiling, painted wood panels, limestone tiles and an oak breakfast bar.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Mar 2021
  • Completed: Sep 2021
  • Floor area: 37m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £132,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2021
  • Procurement: SBCC Minor Works Building Contract with Contractor’s Design
  • Address: Edinburgh, EH10, United Kingdom

Professional Team