Riddings Road

Harry Streuli, Greater Manchester, 2020

 

1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1253-2 

All photographs Harry Streuli     Download Original

  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1253-2    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1341-2-HDR    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1348-2-HDR    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_0917-HDR    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1190-2    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1192-2    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1199-2    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1207-2    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1235-2    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR__MG_1245-2    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-01-0010    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-01-0031-A    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-01-0032    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-01-0033-A    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-04-0010-clean    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-04-0031-G    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-04-0032-F    
  • 1JUYHJ76EZ6V6SR_1705-A-L-04-0033-G    

The imposing historic façade of this bungalow is full of character and high-quality detailing, but leaves little to be desired at the rear, which forms the basis of the design brief for this residential project.

Riddings Road is a quiet cul-de-sac in a leafy Manchester suburb. The existing small but well proportioned dormer bungalow sits in a prominent position at the apex of a curve in the road, and enjoys a commanding view over the street.

Previous incongruous extensions are brought together by ground-floor timber framed glazing above a continuous brick plinth, which forms two sides to a garden cloister. The living room and ceramics studio are recessed below the raised lawn, where the deep brick plinth and wide opening windows provide an opportunity to sit and enjoy the strong connection to the garden. The other two sides of the cloister are completed by extensive trees and planting which enclose the lawn.

Much of the detailing is borrowed from the Arts and Crafts host building, with heavy brickwork bedded into the landscape. Expansive glazing is contained beneath a continuous lead roof datum just below the eaves line of the existing roof.

Internally, structure is expressed through oak posts and beams, with walnut details highlighting fasteners and joints.

The house was reglazed throughout and retrofitted where possible with high levels of insulation in the roof and suspended floors. Airtightness was improved generally to improve heating efficiency, and capacity has been built in for future installation of photovoltaics and an air source heat pump. High-performance solar coated double-glazed units to the new timber-framed glazing reduce solar gains. A kitchen garden, small orchard and apiary are to the rear of the garden.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Dec 2019
  • Completed: Aug 2020
  • Floor area: 114m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £230,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2019
  • Procurement: Traditional
  • Address: Hale, Greater Manchester, WA15, United Kingdom

Professional Team