11MH

SKP (Samir Khairallah & Partners), London, 2020

 

SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Hallway 

All photographs Nick Guttridge     Download Original

  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Hallway    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Bathroom    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Bedroom_1_b    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Bedroom_1    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Bedroom_2_-_Study    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Bedroom_2_Detail    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Corridor    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Hallway_2    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Kitchen    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Living_Room    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Sample_Board    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Concept_Ideas    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Construction_Details    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Existing_Condition    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Plan__Section    
  • SSLAXE3ANAHJWOH_11MH_-_Site_Plan    

11MH is a residential refurbishment project on the second floor of a purpose-built 1970s residential building, in an attractive eest London neighbourhood.

The two-bedroom property was purchased in its original condition, run down and outdated. The inherent attributes of the space on the other hand did not fail to impress despite the restricted ceiling height.

The flat commands a privileged corner overlooking a 19th-century Neo-Gothic church, it offers an efficient and well- proportioned layout with a south-east/south-west exposure that ensures good natural light and ventilation throughout, as well as a balcony to enjoy the warm summer evenings.

Moreover, the existing trees outside the windows seemed to add a tangible connection to nature and the changing of the seasons. It was evident that given some effort, imagination and good workmanship, the flat would turn into an ideal home and office for the owners during their extended stays in the city.

The design intends to make use of the spatial qualities and to further enhance them. Accordingly, optimising daylight and drawing in the colours of the urban vegetation became the key to overcoming the drawback of a low ceiling, turning it instead into an intentional celebration of the horizontal dimension.

The restricted palette of materials strives to provide continuity and unity throughout the flat, as well as an elegant simplicity that induces a feeling of serenity. Consequently, light oak is used for doors, panelling, skirting and bespoke furniture, khaki grey for linoleum flooring and kitchen cabinets, with crisp white surfaces for walls and ceilings for better reflection of light.

While the tones and texture of wood aim to add warmth, the careful manipulation of mirrors centres the experience of dwelling on the intangible dimension of space, light and reflections.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Jun 2019
  • Completed: Jul 2020
  • Floor area: 89m2
  • Total cost: £224,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2019
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Kensington, London, W8, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more