Cerys' Palace in Crystal Palace

Space Group of Architects, London, 2020

 

05WIMC28TEEXCTI_DSC_1692_2 

All photographs Space Group of Architects     Download Original

  • 05WIMC28TEEXCTI_DSC_1692_2    
  • 05WIMC28TEEXCTI_Photo_05-02-2020_11_13_55    
  • 05WIMC28TEEXCTI_Photo_05-02-2020_11_21_52    
  • 05WIMC28TEEXCTI_Photo_05-02-2020_11_46_09    
  • 05WIMC28TEEXCTI_232_-_presentation_1F    
  • 05WIMC28TEEXCTI_232_-_presentation_GF    
  • 05WIMC28TEEXCTI_232_presentation_A-A    
  • 05WIMC28TEEXCTI_232_presentation_D-D    
  • 05WIMC28TEEXCTI_232_presentation_SIDE_ELE    

A complete refurbishment of a beautiful, historic five-bedroom house and a rear extension in the Church Road Conservation Area in Crystal Palace.

Unlike with many other projects, the brief here was not to create more area but to enable the clients to fall in love with their home of 27 years again and to make better use of the existing space.

This has been achieved by cutting down on circulation area, refurbishing existing bathrooms and moving some into new locations, and by providing a more functional and generous kitchen with a new dining area that looks out onto the garden. Further to that we have also created a proper home office, in order to finally provide a nice, tranquil environment for one of the clients who is often working from home.

The large room sizes and generous ceiling height enabled us to opt for warm and rich finishes, adding not just extra depth to the spaces but also a certain character. Oak slats wrap the extension both externally and internally and even reappear in the bathrooms. The wood is offset against dark grey finishes in the shape of paint, hexagonal tiles and a zinc cladding. All details are made of brushed brass. Recesses formed of a split-faced travertine mosaic adding to the haptic experience.

The new, light-flooded kitchen and dining area follows the same principles. It consists of exposed oak plywood and dark grey units and has a striking brushed brass island at its heart. Oak slats wrap up the wall and over the ceiling. Where they stop short, they provide striking framed views while they also run over a skylight to contribute to solar gain prevention. An existing small basement has also been transformed into a new utility area.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Jun 2019
  • Completed: Jul 2020
  • Floor area: 208m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £255,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2019
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: Crystal Palace, London, SE19, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more