Fungarth House

Mary Arnold-Forster, Perth and Kinross, 2020

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth004 

    Download Original

  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth004    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth001    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth002    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth003    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth005    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth006    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth007    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth008    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth009    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_Fungarth010    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA_-_Staircase_Sketch    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA-_Site_Plan_Level_01    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA-_Site_Plan    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA-_Site_Section    
  • XMUCTEFS9THBPOF_MAFA-_Site_Sketch    

A small two-bedroomed house for someone who lives alone. She runs a small business and unusually has three bikes and three sea kayaks. She prefers to live outside as much as possible.

The site sits within a small existing settlement, a farmhouse, steading and cottage and three more recent houses. Originally it was the farm yard and contained a cottage occupied by a ploughman. To settle the buildings into the context, the long section was used as a generator of the design. The house and office although thoroughly modern in detail are designed to match the scale, siting and massing of the adjacent buildings.

The solution to the small site was to avoid building a single building in the middle but instead to break up the brief and use the four elements to create a south-facing walled garden.

There were no spectacular views from the ground floor so the garden becomes the focus of the main ground floor living space while an upstairs living and desk space sees over the adjacent steading to the hills and woods beyond.

The house is small (95m2) with a kitchen and sitting room and woodburning stove at the centre and a living room and bedroom study and shower room upstairs.

The materials used are an exposed aggregate concrete ’terrazzo’ floor from the local quarry, birch faced ply joinery a waxed grey render wall and bleached and waxed pine floorboards upstairs.

This project aims to celebrate modesty, restraint and a quiet respect for its environment and its neighbours. Hopefully, it is an exemplar of what can be done with a modest brief and a tight budget. Good architecture need not only be for the rich.

Data

  • Completed: Jul 2020
  • Floor area: 110m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2017
  • Procurement: Self-build
  • CO2 Emissions: 2,270kg/m2/year
  • Address: Dunkeld, Perth and Kinross, PH8, United Kingdom

Materials

Terrazzo

Professional Team