LIME HOUSE

Cox Architects, London, 2020

 

esquisse 

    Download Original

  • esquisse    
  • bennerley01    
  • bennerley06    
  • bennerley03    
  • bennerley04    
  • bennerley05    
  • AJ small projects sheet 01    
  • AJ small projects sheet 02    
  • AJ small projects sheet 03    

Conversion of a derelict shop into a light filled, four bedroom family home in Wandsworth, South London

Initially, as a part-commercial building, local restrictions meant Cox Architects could not adequately convert the whole structure so the work was split into two phases over an 8 year period with the loft being added (under permitted development rules) in 2020.

Working creatively with the local plannning authority meant they could profit from the site's end-of-terrace location to build up a new street facade behind which the house could expand without eating into the garden or pushing too much habitable space into a cave like basement. The thermal performance of the building was significantly upgraded with the complete replacment of existing single glazed windows, insulation and more efficient mechanical and electrical services.

For the judges:
In accordance with the Entry Criteria we would note that the scheme has appeared as a small news article in the November Issue of Grand Designs Magazine and a similar feature in the November 2020 issue of Self Build & Design Magazine.

- Annual CO2 emissions data was not provided and noted as 'subject to ongoing monitoring'

Data

  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Jan 2020
  • Floor area: 143m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £299,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jan 2012
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: Wandsworth, London, SW11, United Kingdom

Professional Team

Suppliers