Jordans Close

DuCroz architects, Chipping Norton, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

1_jordans_close_ramsden_sm-1_0 

    Download Original

  • 1_jordans_close_ramsden_sm-1_0    
  • 1_jordans_close_ramsden_sm-3    
  • 1_jordans_close_ramsden_sm-4    
  • 1_jordans_close_ramsden_sm-5    
  • 1_jordans_close_ramsden_sm-6    
  • 1_jordans_close_ramsden_sm-7    
  • 1_jordans_close_ramsden_sm-8    

This contemporary, single storey, rear and side extension, transformed the layout and identify of a tired and poorly extended mid century semi

Horizontal cedar cladding and dark anthracite zinc sheet make a simple yet striking contrast with the familiar dashed render finish of the original house. Internally, the layout has been reworked to provide an entrance hall and study, ground floor shower room, storage wall and a kitchen-dining-living space that fully embraces the garden.

To the side, a back door leads to a boot/utility room that provides an informal entrance and access to the main living space. At the rear, a shallow pitched roof extends out past the opening corner glazing to form a sheltered outside dining space for days of marginal weather. The simple linear form at the rear presents as a garden pavilion set in front of the traditional house.

Photography by David Dixon

Data

  • Begun: Jan 2017
  • Completed: Jul 2018
  • Floor area: 60m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2016
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Chipping Norton, OX7, United Kingdom

Professional Team

Suppliers