Hortsley

RCKa, Seaford, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The main part of the site faces a side street in the centre of Seaford 

Jakob Spriestersbach     Download Original

  • The main part of the site faces a side street in the centre of Seaford    
  • A checkerboard of white panels and glass windows is enclosed by a timber lattice structure    
  • A refuge from which to enjoy the spectacular sea views    
  • The fabric of the building exceeds thermal performance standards    
  • The winter gallery has been designed as a space to encourage social interaction     
  • The building’s crescent shape cleverly avoids the effect of long corridors by providing a kind of rolling semi-compartmentalisation which maintains the careful balance between openness and privacy    
  • View of the garden and timber lattice structure    
  • The 38 dual-aspect flats are reached by semi-enclosed deck access    
  • Exterior view    
  • The courtyard garden    
  • Site plan    
  • Plans    
  • Typical flat layouts    
  • Section AA    
  • South-east elevation    
  • North-west elevation    
  • Detail bay plan    

A housing scheme for older people in Seaford, East Sussex, is designed to encourage the social interaction that can help maintain physical and mental health.

The main part of the site faces a side street in the centre of Seaford. This frontage is treated in brick, with a rhythm loosely recalling the Regency seafronts of so many south of England seaside towns. However, the building is oriented towards the much smaller frontage along the bustling Sutton Park Road. This connects the building to the life of the town while also allowing for a series of carefully considered transitions from the public space of the street to the privacy of the flats.

From the street, the development is unassuming. A screen wall of knapped flint, which takes cues from nearby historic buildings, opens out into a courtyard garden arranged around a pond. From here, one sees the form of the building itself: a gentle crescent which follows the curve of the side street beyond. In contrast to the brick of that frontage, from the garden one can see a crisp checkerboard of white panels and glass windows, bisected by the circular stair tower enclosed by a timber lattice structure.


In the circulation space, a winter garden rises across the whole face of the building. The arrangement of each level, with alternating voids and semi-private double-height galleries, allows connections not just horizontally but vertically between three floors – multiplying the possibilities for social interaction. The building’s crescent shape avoids the effect of long corridors by providing a kind of rolling semi-compartmentalisation which maintains the careful balance between openness and privacy. In the summer the windows can be opened, although it’s in the winter that this space is likely to get most use – a warm refuge from which to enjoy the spectacular sea views. 

The apartments are dual aspect, maximising their location, with many benefiting from beautiful coastal views. Residents’ physical wellbeing is at the heart of this development, and the apartments are built to an open-plan design, with light and space maximised throughout. Layouts are highly adaptable to residents’ changing requirements, and reception rooms and bedrooms can be rearranged to suit individual needs.

Data

  • Begun: Mar 2016
  • Completed: Mar 2016
  • Floor area: 4,210m2
  • Sector: Residential
  • CO2 Emissions: 14.37kg/m2/year
  • Address: Sutton Park Rd, Seaford, BN25 1QX, United Kingdom

Professional Team