Harlosh, Black House

Dualchas Architects Ltd, , 2018

 

2018-04-30_harlosh_isle-of-skye_2799-iridientedit-edit-edit 

Felix Mooneram     Download Original

  • 2018-04-30_harlosh_isle-of-skye_2799-iridientedit-edit-edit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3168-iridientedit-edit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3152-iridientedit-edit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3125-iridientedit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3426-iridientedit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3396-iridientedit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3272-iridientedit-edit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3265-iridientedit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3262-iridientedit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3243-edit    
  • 2018-05-02_harlosh_isle-of-skye_3385-iridientedit-edit    

A holiday destination project in Scotland.

The site is located on a small peninsula at the north west of Skye with views north across Loch Vatten and towards the Macleods Table, and south towards the Cuillin ridge.

The area around Harlosh is characterised by the contrast between rolling grassland and sudden, sharp drops at cliff edges, dominated by sea lochs and inlets. The dual aspect provided by distant views of two of Skye’s most dramatic mountain areas, coupled with the closer sea views are particularly inspiring and have formed the basis for this design.

The building sits within the client’s croft. Their brief was to use the combination of unique architecture and stunning landscape to create not just a localised holiday destination but to create a distinctive design-orientated profile. The use of dark stained timber helps to bed the building into the landscape and to the surrounding outbuildings. To take advantage of the views the design solution is a building that acts as a frame for these panoramas.

The building is orientated down the slope, with both ends incorporating floor to ceiling glazing. Two terraces form areas to enjoy morning and evening light with cladding continuing internally, giving the feeling of a continuous flow from outside to inside. Internally the building is finished to a high standard. Bespoke and beautifully crafted furniture and fixtures have been sculpturally placed throughout.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: May 2018
  • Floor area: 68m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £215,000
  • Funding: Self funded
  • Procurement: Self Build
  • CO2 Emissions: 26kg/m2/year

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more