Riverbank Burnsall

Hubbard Architecture Ltd, Burnsall, 2018

 

1610_5_riverbankburnsall_philliphubbard 

Brian Ormerod/ Phillip Hubbard     Download Original

  • 1610_5_riverbankburnsall_philliphubbard    
  • 1610_4_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610_7_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610_3_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610_1_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610_20_riverbankburnsall_philliphubbard    
  • 1610_19_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610_17_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610_18_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610_16_riverbankburnsall_brianormerod    
  • 1610.104_proposedsiteplan_200    
  • 1610.103_existingsiteplan_200    
  • 1610.110_proposedplan_50    
  • 1610.116_proposedsectionee_20    
  • 1610.113_proposedsectionaa_50    
  • 1610.111_proposedelevations_50    

Riverbank Burnsall is a small cafe located in the Burnsall Conservation Area in the Yorkshire Dales National Park.

The single-storey building is situated in a car park located on a riverside site at the southern end of Burnsall village green. The site is located between the main road, B6160, on the western boundary and the River Wharfe on the eastern side.

The project was to extend and refurbish the original small kiosk building. The client’s brief identified that the primary need of the project was to provide covered or internal seating. This was considered essential to make the seasonal kiosk business sustainable on a year-round basis. Increased storage areas, safe above the flood level, were also an important element of the brief, as was the need to increase the protection of the building from future flooding. A maximum number of car parking space numbers had to be retained as well.

The design response was to incorporate the existing kiosk building into a larger, robust and durable building. This design solution was reached after extensive discussions with Yorkshire Dales National Park planners had rejected alternative extension schemes. Phase 1 of the project to refurbish the kitchen was undertaken in January 2017. Phase 2, the main extension works, received planning permission in October 2017. Construction work began on site in January 2018 and was completed in May 2018.

The scheme has provided the original building with an internal dining area, retail space, staff facilities, an attic storage area, and a refurbished kitchen. In addition, the layout of the surrounding car park was rearranged, allowing the creation of a defined, external terrace area for the cafe.

The robust external landscaping scheme helps to provide a flood defence provision for the building. Local sandstone is the primary external finish to the building.

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: May 2018
  • Floor area: 66m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £210,000
  • Funding: Private & Yorkshire Millenium Trust LEADER grant scheme
  • Tender date: Aug 2018
  • Address: Riverbank Burnsall, Village Green, Burnsall, BD23 6BS, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more