No.1 Parish Ghyll Road

Halliday Clark Architects, Ilkley, 2018

 

1pgr_photograph_3 

Dean Smith of Camera Crew     Download Original

  • 1pgr_photograph_3    
  • 1pgr_photograph_2    
  • 1pgr_photograph_1    
  • 1pgr_photograph_10    
  • 1pgr_photograph_9    
  • 1pgr_photograph_8    
  • 1pgr_photograph_7    
  • 1pgr_photograph_6    
  • 1pgr_photograph_5    
  • 1pgr_photograph_4    
  • 1pgr_-_drawing_3_-_ugf_plan    
  • 1pgr_-_drawing_2_-_lgf_plan    
  • 1pgr_-_drawing_6_-_long_section    
  • 1pgr_-_drawing_5_-_short_section    
  • 1pgr_-_drawing_4_-_east_elevation    
  • 1pgr_-_drawing_1_feasibility_perspective    
  • 1pgr_-_eaves_window_detail    

A residential project in Ilkley.

No. 1 Parish Ghyll Road forms the north end terrace of a Victorian terrace sitting on the eastern side of Parish Ghyll Road, which is identified within the Ilkley Conservation Area.

The design proposal fulfilled the requirement of the client to open up the existing kitchen dining area of the dwelling which is at upper ground floor level and create a much stronger visual and physical link to the rear garden area of the property.

The design was developed to create a covered terrace area within the northern section of the extension, which would not impose upon its neighbours thus creating a highly attractive seating and outdoor dining space, making maximum use of the views eastwards into the rear garden.

The garden room itself forms a ‘picture window’ onto the garden with full height glazing directing daylight into the interior of the reconfigured kitchen dining area.

By combining the existing window openings together to the rear elevation, the new kitchen dining area and garden room became a single generous living space with direct access to the garden.

By excavating within the footprint of the extension and undertaking internal alterations to basement floor level, a full height living/utility space was provided with further direct access to the garden. Bi-folding doors and windows enable spaces to be fully integrated with the garden, allowing use even during inclement weather.

Externally, the extension’s volume is kept to a minimum by using zinc covered flat roof design, with deep overhanging eaves, which provide weather protection and shade while minimising impact upon the neighbouring property. High performance aluminium glazing and door sets combine with resin mineral board decking and rendered side walls to create a modern but sympathetic extension, which emphasises the quality and grandeur of the existing dwelling without detracting from it.

Data

  • Begun: Nov 2016
  • Completed: Jun 2018
  • Floor area: 77m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £186,573
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2016
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Parish Ghyll Road, Ilkley, LS29 9NG, United Kingdom

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more