Dura Dura Cocktail Bar

Charlie Redman Design , Lewes, 2018

 

dura_dura_cocktail_bar_l_looking_out 

Charlie Redman     Download Original

  • dura_dura_cocktail_bar_l_looking_out    
  • dura_dura_cocktail_bar_i_peopleonswings    
  • dura_dura_cocktail_bar_g_atthebar    
  • dura_dura_cocktail_bar_f_booths    
  • dura_dura_cocktail_bar_d_aerial    
  • dura_dura_cocktail_bar_c_swings    
  • dura_dura_cocktail_bar_e_daytime_overall    
  • dura_dura_cocktail_bar_h_reader    
  • dura_dura_cocktail_bar_b_climbingwall    
  • dura_dura_cocktail_bar_a_nightime_overall    
  • dura_dura_cocktail_bar_plan    
  • dura_dura_cocktail_bar_roof_plan    
  • dura_dura_cocktail_bar_front_elevation    
  • dura_dura_cocktail_bar_climbing_wall_elevation    
  • dura_dura_cocktail_bar_iso    
  • dura_dura_cocktail_bar_table_family_detail    

The Dura Dura Cocktail combines a cocktail bar with a climbing wall and was built for this year’s Brainchild Festival, which aims to give opportunities to young creatives.

The bar uses a scaffolding frame arranged on a 2m triangular grid. The frame supports the various elements of the bar, creating a series of semi-enclosed spaces not often found at a festival.

As Brainchild is quite a small festival, the project had to be built on a shoestring. As a result, all the pre-fabrication was done by Charlie in Yorkshire. The bar top was cut from a beech tree that blew over in a storm, using an improvised chainsaw planking device. The raw marks made by the chainsaw have been kept along with the rough outer edge of the tree.

The swing seats, which are hung just in front of the bar, are made from the same tree and are cut from where the trunk divided in two, giving oval-shaped seats.

The roof is made of six membrane elements, the largest and highest of which covers the bar area and there are 2m wide strips used to cover the seating areas. The semi-translucent reinforced polythene creates an interesting semi-shade.

The climbing wall has opaque windows allowing patrons to watch the silhouettes of climbers crossing whilst they enjoy a cocktail in the booth seating on the other side. The bar has now been packed away, and is being stored until next year when it can be re-assembled allowing hundreds more patrons to use it.

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Jul 2018
  • Floor area: 60m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £1,950
  • Funding: 500
  • Tender date: Feb 2018
  • Procurement: Lump Sum
  • CO2 Emissions: 89kg/m2/year
  • Address: The Field of Bentley Wildfowl Museum, Harvey's Ln , Ringmer, Lewes, BN8 5AF, United Kingdom