Stonegrove Estate church & community centre

Sprunt Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A new church and community centre was located at the heart of the masterplan 

Luke Hayes     Download Original

  • A new church and community centre was located at the heart of the masterplan    
  • The main hall is a licensed place of Christian worship    
  • The main elevation features full-height louvres suspended from the roof    
  • The space is light and airy    
  • At Stonegrove every resident with a secure tenancy has been rehoused    
  • The centre offers facilities for people both young and old and from all backgrounds and religions    
  • The centre is intended as the heart of the new Stonegrove and Spur Road estates    
  • The hall includes a covered pool for immersion baptisms    
  • The masterplan sought to reintegrate the estate with the local area    
  • The ceilings of the canopy and interiors are articulated by timber beams    
  • Site plan    
  • Community centre location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section AA    
  • Sections AA abd CC    
  • Sections BB and EE    
  • Sections DD, FF and GG    
  • NE and SW elevations    
  • NW elevation    
  • SE elevation    
  • Detail section through balcony    
  • Typical green roof build-up drainage detail    

Sprunt Architects built a church and community centre on the north London estate redevelopment that it masterplanned.

With a chapel, community spaces, nursery, café, consultation room and more, this is intended as the heart of the new Stonegrove and Spur Road estates (collectively known as Stonegrove), replacing blocks of council housing that are the latest subjects of the London Borough of Barnet’s extensive development programme.

What sets Stonegrove apart from other schemes is the retention of its fervent community centre and church, OneStonegrove. Like the estate itself, each of the centre’s façades presents a different character: the chapel entrance sits in a gabion wall, the main elevation features full-height louvres suspended from the roof, and the entrance to the community centre and café is clad in Fibrelite glass reinforced plastic (GRP). The ceilings of the canopy and interiors are articulated by timber beams.

Along with the small, dedicated chapel, the main hall is a licensed place of Christian worship, complete with a covered pool for immersion baptisms overlooked by a camera that can broadcast them to screens throughout the building. Another large room caters for multi-faith celebrations as well as any community activities, while the floor above the nursery boasts a play space on a covered roof terrace. 

Data

  • Begun: Jan 2015
  • Completed: Jul 2016
  • Floor area: 989m2
  • Sectors: Residential, Religious
  • Total cost: £4M
  • Procurement: JCT Design and Build Contract 2011
  • Address: 5 Hayling Way, Edgware, London, HA8 8BN, United Kingdom

Professional Team