T-Island

OPENSYSTEMS Architecture, Pesaro, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

OPENSYSTEMS_1 

    Download Original

  • OPENSYSTEMS_1    
  • OPENSYSTEMS_2    
  • OPENSYSTEMS_3    
  • OPENSYSTEMS_4    
  • OPENSYSTEMS_5    
  • OPENSYSTEMS_6    
  • OPENSYSTEMS_7    
  • OPENSYSTEMS_8    
  • OPENSYSTEMS_9    
  • OPENSYSTEMS_10    
  • OPENSYSTEMS_11    
  • OPENSYSTEMS_12    
  • OPENSYSTEMS_13    
  • OPENSYSTEMS_14    
  • OPENSYSTEMS_15    
  • OPENSYSTEMS_16    
  • OPENSYSTEMS_17    
  • OPENSYSTEMS_18    
  • OPENSYSTEMS_19    
  • OPENSYSTEMS_20    
  • OPENSYSTEMS_Drawings-1    
  • OPENSYSTEMS_Drawings-2    
  • OPENSYSTEMS_Drawings-3    
  • OPENSYSTEMS_Drawings-4    
  • OPENSYSTEMS_Render-1    
  • OPENSYSTEMS_Render-2    
  • OPENSYSTEMS_Render-3    
  • OPENSYSTEMS_Render-4    
  • OPENSYSTEMS_Render-5    

Retails Space + Workplace

Housed at the heart of one of the largest fashion mall in Pesaro, T-Island was conceived to celebrate the 30th anniversary of the International fast-fashion brand Terranova. The concept challenges the traditional retail environment introducing a moment of leisure within a strictly commercial venue. T-Island is a hybrid space, a place to break from the hustle and bustle of shopping and experience first-hand the brand’s laid back ethos. The space is, at the same time, a workplace, a lounge area and a playground. Customers can discover, relax, experience the brand and its values through interaction and play while shopping. The staff can perform their training, attend meetings and workshops while being seen by and interacting with their customers.

The design of the space fully embraces the brand’s joyful and playful way of life. In contrast with the straight lines of the surrounding store, T-Island applies the principle of space-filling curves and circles as a way to organise several activities within a constrained area of the store. A ribbon curtain subdivides and unfolds the space by following curvilinear geometries. While the main store is neutral in colour and with a limited material palette, T-Island employs a palette of saturated hues and matter. It takes advantage from the unique and loose program to provide a free flowing sequence of spaces that visually and spatially engage the senses through the use of colour, materials and textures.

At the centre of the space, a mesmerising fish tank-meeting room made out of dycroic glass panels hosts the staff training activities as well as special events. The glass produces manifold reflections of the neon lights set within and around it.

The rest of the area offers a charging station for mobiles and tablets, a corner to shoot selfies, a vending machine for food and refreshments, a foosball table and a lounge for video projection. This information-rich environment lets the eyes travel through the space, continuously finding new stimuli in the interplay of colours, lights, reflections and projections. A bespoke set of modular furniture punctuate the space and can move and be rotated at will.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Dec 2017
  • Floor area: 200m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £180,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2017
  • Procurement: Standard
  • Address: Via Y. A. Gagarin, Pesaro, 61122, Italy

Professional Team

Suppliers