Scotland: Craft & Design, Tent London Design Fair

GRAS, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Murdo McDermid     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A plinth to exhibit the work of Scottish Makers at Tent London Design Fair

The Scotland: ‘Craft & Design Pavilion’ was a monolithic polystyrene plinth designed to exhibit the works of 22 young Scottish Designer Makers while serving as an exhibition piece itself.

GRAS’s intention for the exhibition was to allow the visitor to experience the works from the moment of entry. Upon entering a darkened space, the visitor encountered one long central mass that displayed all the works.

The suspended lighting element allowed for focused light to directly wash downwards over the exhibited pieces and the white landscape on which they were positioned.

The effect was: a glowing nucleus to focus the room’s visitors; a bold presentation of the exhibitors’ works; and a unifying element between the 22 individual Scottish Makers.

To balance this display of unity and capture each exhibitor’s uniqueness, the landscape displaying the work undulated rhythmically allowing each artist their own platform: solitary and distinct. True to the collective spirit of this display, however, no one exhibitor was promoted above any other, offering the visitor an honest view of Scottish Makers without hierarchy.

Beneath the faceted landscape, the ruggedness of Scotland’s terrain was captured in the sculpted finish towards the base of the mass. Despite the distinctive features of this volume, the base remains subservient to the work of the exhibitors. The mass formed a focal point around which one could walk, allowing the visitor to engage with the exhibited pieces one by one, while simultaneously engaging with the entire collection.

The central landscaped mass was made from large blocks of lightweight, readily available and recyclable polystyrene, demonstrating that a high quality gallery aesthetic can be achieved without great expense. The polystyrene was worked by hand and sealed using a heat gun to achieve the stugged surface. It was then transported and assembled by the GRAS team. After the exhibition closed the plinth was simply removed, packed up and was ready for the next installation.

Data

  • Begun: Sep 2016
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 277m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £9,000
  • Tender date: May 2016
  • Address: Old Truman Brewery , Hanbury Street, London, E1 6QR, United Kingdom

Professional Team