Artist Studio

Shane Birney Architects, Donemana, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Colin McClelland (website)     Download Original

  •     
  • Artist Studio    
  • Artist Studio    
  • Artist studio    
  • Artist studio    
  • Artist studio    
  • Artist studio    
  • Artist Studio - Recycled Stairs    
  • Artist studio    
  • Artist studio    
  • Artist Studio - Dusk    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Front Elevation    
  • Rear Elevation    
  • Side Elevation    
  • Construction    
  •     

An artist's studio built using recycled materials

Having worked with this client on a commercial venture, the practice was then to design a studio to be built in their back garden.

The brief was to create two distinct open plan spaces on two levels which would allow the couple to work independently.

Unusually, the project was also strongly influenced by the clients’ wish to construct it themselves comprising a minimum of 75 per cent recycled materials.

These materials, including windows, cladding panels and timber, would be sourced from demolition works, skips and recycling centres.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: Aug 2016
  • Floor area: 55m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £18,000
  • Tender date: Aug 2015
  • Address: Brook Road, Donemana, BT82 0RX, United Kingdom

Professional Team