Scottish National Waterski Centre

Taylor Architecture Practice, Dunfermline, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Barbour (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Proposed Ground Floor Plan    
  • Front elevation    
  • Proposed East Elevation    
  • Proposed Section    
  • Eaves Sketch Section    
  • Proposed Detail Section    

An extension and refurbishment of the Scottish National Waterski Centre

Taylor Architecture Practice, T.A.P., was approached in early 2015 to develop ideas for an extension and refurbishment of the National Waterski Centre, at Townhill Loch, near Dunfermline.

The man-made loch was formed in 2001 and the building was constructed as a base for Waterski & Wakeboard Scotland and to provide facilities for visitors to the park.

The building had several shortcomings however, with almost no outlook to the loch and only a series of dark and uninsulated spaces for the waterskiers to change and wait in.

The new extension uses a triangulated, pitched-roof that allows it to connect to the horizontal eaves of the existing building and also to rise up to a peak on the waterfront.

The internal linings follow this roof shape and a triangular rooflight reinforces the geometrical theme and also brings some direct sunlight into the North facing extension.

With glazing around all three sides this is now a bright and expansive space in which to watch the skiers and to wait for your turn. The wall between the old and the new areas was removed across the full width of the extension and the supporting beam above this opening is set high enough that the new ceiling level can run through uninterrupted.

New insulated ceilings and wall linings were added throughout, shower and changing facilities were improved and refurbished and the long rooflight was re-glazed to create a light-slot, bringing light into the back of the reception area.

Siberian Larch rainscreen cladding is stained black to match that on the existing building. Roofing is in a dark grey zinc carefully detailed to achieve the consistent, clean lines that we were looking for.

Data

  • Begun: Jan 2016
  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 150m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Sports Scotland grant and investment by client organisation.
  • Tender date: Oct 2015
  • Procurement: Traditional, SBCC Minor Works
  • Address: Scottish National Waterski Centre, Townhill Country Park, Townhill, Dunfermline, KY12 0HT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers