Perea Borobio House

Canales Lombardero , Seville, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Fernando Alda (website)     Download Original

  •     
  • Street view    
  • Front facade night view    
  • Front facade open    
  • House main entrance    
  • House main entrance from the back    
  • Back facade    
  • Main entrance enfilade of spaces    
  • Stairs    
  • Living room to the entrance    
  • Living room to the West side    
  • Living room general view    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A family home on Seville, Spain

A retired couple, both doctors decide to use their life savings to build a new house in Seville for them and for their visiting family living in the UK.

Durability, solid construction, energy efficiency and the recycling of client materials were set as priorities for the construction.

In particular, the design deploys a system of brick cavity walls that articulates all domestic spatial relations, whilst the fluid and dynamic inhabitation unfolds in-between them. The walls are made of two interconnected layers of solid firebrick – leftovers from a local construction.

The house is designed as a passive-structure with the help of experts in sustainability from the Architectural Association in London. The energy strategy for the design is based on the thermal inertia of the thick walls. For this reason, the brick walls and concrete slabs are left unclad to better absorb energy flows within them.

Finally, the design reflects the constant negotiation implied with small commissions – budget limitations, client aspirations, regulations and the dissolution between technological and artisanal solutions.

A clear manifestation of this is showcased with the front façade portico. To navigate around a local regulation that states that the column widths must be 25x25cm, reintroduced as 20x20cm prefabricated columns, not only does the structure mediate between local regulations, but adheres to the necessary slenderness that matches both the clients’ aspiration for a larger house with the reality of their budget and programme development –generating an ambiguous scale emerging from a technical solution that splits representation from performance.

Data

  • Begun: May 2015
  • Completed: Jul 2016
  • Floor area: 209m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £210,709
  • Funding: Perea Borobio Family
  • Tender date: Jan 2015
  • Procurement: Private contract
  • CO2 Emissions: 2,92kg/m2/year
  • Address: 27 Fray Francisco de Pareja, Seville, 41007, Spain

Professional Team

Suppliers