East London Warehouse Extension

Feix & Merlin Architects, East London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Simon Maxwell (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Drawings    
  • Detail section    
  • Detail section    
  • Third floor plan    
  • Fourth floor plan    

A private residential extension to one of the last original warehouse buildings remaining in East London.

The existing building was a three-storey warehouse building, previously used as art gallery with live/work accommodation. The client wanted to create a new extension at roof level to create an artist's painting studio to the front and an home office space to the rear, and a new roof terrace above.

The extension is set back from the front slightly to create a new balcony to the artist’s studio, and set flush to the rear of the office creating a dramatic full-height, full-width glazed elevation taking in the breathtaking views of the City.

Although the existing building is not listed, it is situated in a Conservation Area so it was crucial to work closely with the Conservation Area Design Team at the local authority to develop a sensitive approach to the aesthetic of the architecture and materiality of the external appearance.

The chosen materials palette was purposefully simple, high quality, and complementary to the surrounding architecture, featuring a full height “Crittall-style” steel window screen to the rear as well as a brick and slate front facade facing the square.

Data

  • Begun: Apr 2013
  • Completed: Feb 2014
  • Floor area: 47m2
  • Sector: House
  • Total cost: £175,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2013
  • Procurement: Traditional
  • Address: East London, United Kingdom

Professional Team

Suppliers