Regent High School

Walters and Cohen, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •      
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location Plan    
  • Location Plan    
  • Arcade Section Plan    
  • Cross Section Plan    
  • Elevation Finned Facade Plan    
  • Elevation West Plan    
  • Site Plan with Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Second Floor Plan    
  • Arcade Section Plan    
  • Elevation Finned Facade Plan    

Regent High School is a co-educational secondary school on a tight urban site in Somers Town in the London Borough of Camden

Piecemeal development over the years had resulted in numerous disparate buildings, many of which were at the end of their life. The school suffered from various dark, enclosed, indirect circulation routes; teaching and learning spaces that were no longer fit for purpose; and a lack of good quality external spaces for students. As well as addressing these issues, the design needed to allow for an increase in the number of students and staff – currently 488 and 70 respectively.

In 2009, Walters & Cohen was approached by BAM Construction, which carried out the project under a BSF Design and Build contract for Camden Council.  Working closely with BAM, the council and the school, we developed a scheme for demolition, refurbishment and new build over four construction phases.

The design supports a wide variety of teaching and learning methods to suit the school’s educational vision for up to 1,300 students.

 Traditional classrooms are grouped around flexible home bases, encouraging interactive, personal and collaborative working.

At the heart of the school is the Arcade, a triple-height circulation space linking new and existing elements of the campus. The Arcade is the school’s main focus and provides the new main entrance. Flipping the entrance from Charrington Street to Chalton Street is one of the design’s major achievements, reorientating how the school relates to its surroundings and how staff, students and visitors approach the school.

Data

  • Begun: Jan 2011
  • Completed: Dec 2014
  • Floor area: 14,800m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £26M
  • Address: Chalton Street, London, NW1 1RX, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more