Poo with a View

Matt Chan with Hugo Keene, Pembrokeshire, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hugo Keene     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An outhouse on a small holding in rural Wales, built entirely from recycled and scavenged materials containing two composting toilets and a shower

Built by students over six days from materials sourced from local mills, construction sites, salvage yards, recycling depots and other sources.

The outhouse provides facilities for an independent small holding operated by a young family. With no power on site, use of power tools was limited with most construction using hand tools only.

With an abundance of mill waste and a brief that it must be indestructible to the harsh winter winds, the small structure uses stacked timber on top of stone footings to create a robust shell and utilises thick perspex sheeting found by the side of the road for the roof.

The two 'Thundertrunk' composting toilets provide alternate framed views across the landscape, with the space backlit by a the south facing bottle wall. The use of principally unprocessed timber allows the building to recede into its setting.

Data

  • Begun: May 2014
  • Completed: May 2014
  • Floor area: 10m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £200
  • Address: Undisclosed, Pembrokeshire, N/A, United Kingdom

Professional Team

Suppliers