Sutherland Avenue

MASAA, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Nick Guttridge (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground Floor Plan    
  • Mezzanine Plan    
  • Section    
  • Ladder Working Detail    

Refurbishment and reorganisation of a first floor flat including the introduction of a climbing frame to a mezzanine level

This project evolved as a close collaboration between MASAA from Beijing and MSDA in London.

The brief was to improve the original layout and quality of the flat and to establish a clearer strategy of use whilst enabling the clients to practice climbing and circus arts.

The main aim was to integrate the mezzanine floor into the series of spaces better. As a result, the 4.2m high room was split into nearly equal room heights on top and below. The mezzanine has become the nest and sleeping pod accessed via a ladder that is not solely used for circulation but also a climbing frame.

The kitchen is now half hidden with an abundance of storage relative to the size of this dwelling in order to conceal as much functional elements as possible. Another focus was the flow of light; a feeling of transparency is experienced as soon as one enters and is accentuated through the dark, large communal staircase through which one enters the flat.

Data

  • Begun: Mar 2014
  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 67m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £115,000
  • Procurement: JCT Minor Works 2011 with Contractors Design
  • Address: Sutherland Avenue , London, W9 1HR , United Kingdom

Professional Team

Suppliers