New House in Islington

Studio 54 Architecture, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Evening view from the garden  

Sarah Blee (website)     Download Original

  • Evening view from the garden     
  • Rear looking north towards White House    
  • View of the front with converted house to the right    
  • Dining area    
  • Dining area looking towards living room & garden    
  • Living area looking towards entrance and kitchen dining    
  • Cat stove and cedar    
  •  Bedroom    
  • Bedroom view with cushion    
  •  Bedroom two with detail at window    
  • Bathroom    
  • The roof summer 2014    
  • Sketch of the house in the local context    
  • Axo Progression    
  • Ground Floor Plan    
  • Presentation Section 2    
  • Site from Elfort Rd beforedevelopment    
  • View into site from Elfort Rd     
  • Ground Floor Plan detail at front    
  • Section Detail at front    

A new house on a constrained brownfield site between the flank walls of two terraces, one Victorian, one post-war

The site had previously been used for car parking and was constrained by the flank walls of the existing terraces and neighbouring houses facing into the site.

The design solution was to build a single-storey building between the flank walls of the terraces with a south and east facing garden. The perimeter walls to the garden have been cranked and expressed as independent planes separated by timber screen walls to allow the windows to bedrooms to face south into the gardens and to minimise overlooking.

The kitchen/dining/living area faces west towards the street and east towards the garden. Bedrooms and bathrooms are linked by an internal corridor naturally lit with a series of roof lights. The floors are tiled throughout. Heating is under floor and a wood burning stove acts as a focal point for the living area.

The house has been deliberately and robustly crafted; the walls are handmade brick by Petersen, doors and windows are bespoke cedar with cedar cladding internally and externally. Internal joinery storage and a storage basement helps to maximise the usable space.

Exposed timber joists over main areas are painted grey and the ceilings to circulation and service areas are smooth and white. Main light fittings are vintage Danish. The roof is a bio-diverse green roof planted with wild flowers.

A storage basement is accessed via a ladder stair off the living room.

The house is linked through the garden on the north side to a house the architect built in 2000. The assembly of the site also provided it with the opportunity for the conversion of the dilapidated council house which forms the end terrace on the south side and subsequently the conversion of the rest of the terrace, with some common external details.

Data

  • Begun: Mar 2013
  • Completed: Jan 2014
  • Floor area: 84m2
  • Sector: House
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2013
  • Procurement: JCT Intermediate
  • CO2 Emissions: 17.4kg/m2/year
  • Address: 58A Elfort Rd, Islington, London, N51AZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers