Pavilion at St Johns and St James CE Primary

Studio Cullinan And Buck Architects Ltd (SCABAL), London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Pavilion entrance 

Simon Feneley (website)     Download Original

  • Pavilion entrance    
  • Cladding detail    
  • Pavilion side view    
  • Interior    
  • Pavilion seen from the school building    
  • Relationship between the school building and the pavilion    
  • Pavilion with landscaping    
  • School building and pavilion    
  • Ground floor plan    
  • Pavilion ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Pavilion section    
  • Cladding layout    
  • Aerial view    
  • Envelope section details    

Permanent pavilion functioning as temporary accommodation during construction work and then as a music room, a go-to destination, a specialist teaching and learning space

Schools can’t wait to be improved or stop during construction, so building in a working school becomes a mad-hatters tea party carefully moving each other around.

Temporary accommodation takes money away from the finished school, so instead of renting mobile classrooms we chose to invest in a permanent pavilion; a grand garden shed in the middle of the playground, a music room, a go-to destination, a specialist teaching and learning space.

Placed initially between construction phase boundaries, it’s now a pentagon to play around and in, five walls with a big open corner and five roof petals pitching to an eccentric roof light. These ten sheets of cross-laminated timber work together as structure, envelope and internal wood finish, all assembled in twenty hours. Red and green shingles clad the outside in a pattern to gradually ripen the pavilion to the south west. A rosy apple for teachers and kids alike.


  • Begun: May 2010
  • Completed: Sep 2011
  • Floor area: 70m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £125,000
  • Procurement: SBC/05
  • Address: Grove Street, Edmonton, London, N18 2TL, United Kingdom

Professional Team