Francis Building

Cazenove Architects, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Detail of extension 

Nick Rochowski Photography (website)     Download Original

  • Detail of extension    
  • Night time view    
  • Plan    
  • Cross section    
  • Axonometric    
  • 802 - Axo graphic 2    
  • Axonometric    
  • Plan - existing    
  • Details    

Building strategy, remodeling and extension to primary school allowing a 'bulge' class to be accomodated while improving general orientation, environment and and access

The governors of the Dulwich Village CofE Infants' School, South East London, instructed Cazenove to develop a strategy that would allow the school to accommodate an extra class, which is housed in a building the originally from 1860s.

The building has been extended over the years creating a conglomerate of volumes lacking a clear spatial organization. The original hall had been subdivided without finesse and with a lack of sound insulation.

Our brief was to at once free up space, rearrange existing space so that classroom sizes would be better suited to the current curriculum, and extend creating an additional classroom. The works were carried out with no temporary accomodation available necessitating a phased development. External spaces were made more directly accessible.


  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Jul 2012
  • Floor area: 34m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £230,000
  • Funding: DfES
  • Tender date: May 2011
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Dulwich Village, London, SE21 7AL, United Kingdom

Professional Team