House in Almondbury

Timothy Smith & Jonathan Taylor, Almondbury, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Timothy Smith & Jonathan Taylor (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Detailed section through stair    

Vertical extension and renovation to an empty bungalow in West Yorkshire

The architects decided that to build upwards would be the best solution both for the interior planning of the building, and to give it a strong suburban presence on the street in keeping with its neighbours.

The character of the building has been changed by lowering the sills of the existing windows, whilst retaining their horizontal proportions on the front elevation.

The rear elevation has a different composition, with large black brick pilasters giving a firm yet transparent character. The first floor balcony windows are inset and open out to fit into the pilaster recesses, while the ground floor windows step out in section to provide window seats to the living room, and open inwards.

The new roof extends the pitch of the existing roof and retains the overhanging eaves to front and side, and the walls are finished in a pale render.

Data

  • Begun: Oct 2009
  • Completed: 2010
  • Floor area: 155m2
  • Sector: House
  • Total cost: £80,000
  • Procurement: Design & Build
  • Address: Almondbury, HD1, United Kingdom

Professional Team

Suppliers