Park Court Flats

Frederick Gibberd and Partners, London, 1937

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

North facades of the south blocks 

Architectural Review     Download Original

  • North facades of the south blocks    
  • Blocks viewed from the south-west    
  • Facade with garden access from the central staircase    
  • The three ranges of blocks are painted in different colours    
  • The garage blocks are accessed from both roads    
  • Chequered pattern of stone, gravel and planting beds between blocks    
  • The central communal staircase    
  • Internal view of the living room and dining area    
  • Structural column in the living room    
  • Storage in the kitchen    
  • Built in storage in the bedroom    
  • Site plan    
  • Typical floor plan    
  • Section    
  • Axonometric site plan    
  • Detailed section through wall, window and planter    

Modernist group of 54 flats in Crystal Palace designed to provide large living spaces at low cost

The problem of producing a large flat at a low rental cost resulted in an economical yet innovative design. The flats were built to a high specification with patented double-floors to tackle noise, electrical heaters in airing cupboards and beneath the lounge windows, and a instant hot water system for the kitchen and bathroom.

The layout consists of 54 flats grouped in nine three-storey blocks. Privacy and protection from the road dictated the positioning of the blocks with the addition of a belt of trees around the site.

The structure consists of a concrete spine, concrete and hollow tile structural floors and external walls of brick. Two flats on each floor served by central staircase, helps to overcome the problem of sound proofing, with each flat becoming a completely independent unit. Noise transmission has been further reduced with the use of a patented double floor.

The three ranges of blocks are painted in different colours and between each block is a chequered pattern of stone, gravel and beds for planting. Access paths pass behind the blocks so that no visitors or tradesmen pass in front of the principal rooms or garden, ensuring the occupants privacy.

Data

  • Begun: 1936
  • Completed: 1937
  • Sector: Residential
  • Address: Park Court, Lawrie Park Road, Sydenham, London, SE26 6EP, United Kingdom