Cut & Frame House

Ashton Porter Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Section A-A    
  • Facade Rotation - Plan to Elevation    
  • Axonometric    
  • Exploded Axonometric    

Reorganisation of the ground floor layout of a two storey semi detached residential property and the replacing of a garden shed at the rear of the garden with a writing hut

The house design was driven by the requirement for both clients to work from home and both have separate spaces. The connection between the house and the garden writing hut was therefore a key element of the project.

The existing house was internally remodelled and a series of historical, somewhat adhoc, compartmentalised additions and alterations were removed to provide improved interconnected living spaces.

The connection between hut and house is reinforced by framing elements. The main house has a floating seat of aluminium that becomes part of the internal seating of the house when the large glazed panels are slid away and a garden seat at other times. It is clad in highly contrasting anodised aluminium and hangs from a discreet steel frame cantilevering from within the existing house.

The reciprocal aluminium element to the writing hut can either be an elevated seat with access internally by steps or a display for artefacts and artwork.

Data

  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Jan 2013
  • Floor area: 178m2
  • Sector: House
  • Total cost: £243,000
  • Tender date: May 2012
  • Procurement: JCT IC
  • Address: 4 Cranleigh Gardens, Grange Park, London, N21 1DS, United Kingdom

Professional Team