Three Corner House

Glas Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Glas-Three Corner House-External cladding detail 

Hufton & Crow (website)     Download Original

  • Glas-Three Corner House-External cladding detail    
  • Glas-Three Corner House-External night1    
  • Glas-Three Corner House-Staggered Volumes    
  • Glas-Three Corner House-External night2    
  • Glas-Three Corner House-External day    
  • Glas-Three Corner House-Study1    
  • Glas-Three Corner House-Roof of extension    
  • Glas-Three Corner House-Kitchen-Dining area    
  • Glas-Three Corner House-Kitchen    
  • Glas-Three Corner House-Living room    
  • Glas-Three Corner House-Study2    
  • Glas-Three Corner House-Dining area    
  • Glas-Three Corner House-Breakfast bar    
  • Glas-Three Corner House-Concrete detail    
  • Glas-Three Corner House-Staircase1    
  • Glas-Three Corner House-Staircase3    
  • Glas-Three Corner House-Staircase    
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Attic plan    
  • Roof plan    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Section A-A    
  • Glas-Three Corner House-Detail - Kids play area roof-aluminium-window section    
  • Glas-Three Corner House-Detail - Kids play area concrete brick aluminium window box section    
  • Glas-Three Corner House-Detail - Dining room play area roof-aluminium section    
  • Glas-Three Corner House-Detail - Typical slab edge window concealed drain window section    

Family dwelling has been carefully refurbished and modernised replacing the existing side conservatory and rear garage with a single storey interlocking extension.

Formed in concrete, and clad in brick and aluminium, the new wing comprises three staggered volumes that mediate between the existing house and the garden. The exposed white in-situ cast concrete is both aesthetic and structural, and by utilising its thermal mass sustainable too.

Designed around the family's needs for a study, dining area, children's play area and a modern kitchen the scheme connects the existing house and garden through large glazed doors allowing for cross ventilation and extending the indoor spaces out into the garden and vice versa.

Giving a new lease of life to the existing dwelling culminated in an extension to the attic linked by a new winding sculptural staircase, providing much needed extra accomodation to the scheme.

With approved Conservation and Dulwich Estate consent, the design rationale aspires to turn an aged, semi-detached house into a contemporary family home.

Data

  • Begun: Feb 2012
  • Completed: Oct 2012
  • Floor area: 198m2
  • Sector: House
  • Total cost: £236,500
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 18 Townley Road, Dulwich, London, SE22 8SR, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more