Apollo Pavilion

Burns Architects, County Durham, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Burns Architects (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • First floor plan    
  • Section 1-1 and 2-2    
  • Section 3-3, 4-4, 5-5, and 6-6    
  • South and north elevation    
  • East and west elevation    
  • Perspective views    
  •     
  •     

Restoration of Victor Pasmore's Apollo Pavilion following years of vandalism and neglect

The reinforced concrete structure, which spans a lake set in parkland, was originally constructed to complement the surrounding urban development.

The pavilion fell into disrepair in the late 1970s. In 1985 the stairs were removed and the balustrades were cut off and replaced with blockwork, anti-climb spikes were added, and the pavilion was filled with soil and planting.

The project reinstated the balustrades, to original designs, and to provide public access a new stair with cantilevered treads and balustrade was constructed.

Extensive concrete repairs were required, new reinforcement was added and the fair faced areas were repaired in mortar.

The surrounding parkland was also restored with seats reintroduced, the lake bed repaired and cobbled areas reinstated.

Data

  • Begun: Jan 2008
  • Completed: Jul 2009
  • Floor area: 150m2
  • Sector: Arts and culture
  • Funding: Heritage Lottery Fund
  • Address: Sunny Blunts, Peterlee, County Durham, SR8 1LD, United Kingdom

Professional Team