The Forge and Caponata

Burd Haward Architects, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View down Delancey Street 

Helene Binet (website)     Download Original

  • View down Delancey Street    
  • Street facade    
  • The green wall brings a unique atmosphere to the courtyard    
  • Restaurant viewed from the internal courtyard    
  • The courtyard situated between the recital room and the restaurant    
  • The first flooer of the restaurant    
  • Acoustic doors seperate the recital room from the courtyard    
  •     
  • Cream brickwork soften    
  • Timber lined walls soften the rooms hard-edged aesthetic    
  •     
  • The cast in situ concrete structure combines with timber-lined and brick internal surfaces to present a robost materiality    
  • One of three apartments on the top floor    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section A-A    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Street elevation    
  • Site model    
  • Initial model    
  • Planning model    
  • Facade model    
  • Detail section through front elevation    
  • Detail section through front elevation    

Recital room and restaurant separated by an internal courtyard, located on site of three demolished terraced houses

The scheme combines a small-scale recital space and a Sicilian restaurant. The site is small, with the recital space furthest from the road clad in light brick and featuring a pitched roof with a skylight at its apex. The restaurant space, clad in dark-brick is over two floors, with three one-bedroom apartments on the top floor. A full-height glazed courtyard featuring a green-wall separates these volumes, accommodating overspill from the restaurant.

The ground and first-floor of the restaurant space is cast in-situ concrete. The above floor is made from lightweight engineered timber-framed wall structure. The recital space is constructed of load-bearing masonry to maximise acoustic separation.

Natural ventilation and a high thermal mass help environmentally, with the green-wall aiming to improve the air quality.

Data

  • Begun: Jul 2007
  • Completed: May 2009
  • Floor area: 727m2
  • Sectors: Arts and culture, Residential
  • Total cost: £2.5M
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2007
  • Procurement: JCT Standard Building Contract with Quantities (2005) – (SBC05)
  • CO2 Emissions: 49,29kg/m2/year
  • Address: 3-7 Delancey Street, London, NW1 7NL, United Kingdom

Professional Team