White Cube

Casper Mueller Kneer Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul Riddle (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Floor plan    
  • Section    
  • Isometric    

Conversion of a 1970s warehouse space to provide a gallery space for the White Cube

The 5440 m2 warehouse has been converted to provide exhibition spaces, warehousing, private viewing rooms, an auditorium and a bookshop.

A new freestanding steel structure has been inserted into the brick warehouse and a new concrete slab capable of taking up to 100kN in any one place was laid.

The double-height ground floor has a straightforward plan with galleries orientated off a long central ‘street’ that follows the axis of the building, from the entrance at the front to the back, where there is a small auditorium for showing video works.

To the north of the street, open-plan, smaller galleries are used to showcase the work of emerging artists, while the larger galleries to the south are for more established names. There is also a white 9 x 9 x 9-metre cube, top-lit by daylight, in which work can be hung from above or exhibited on the walls.

The building is divided 50:50 between gallery and office space, a second story, which runs the length of the building containing the later.

Data

  • Begun: Jan 2011
  • Completed: Oct 2011
  • Floor area: 5,440m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £8M
  • Procurement: JCT 2005 Standard Form of Building Contract Without Quantities
  • Address: 144 – 152 Bermondsey Street, London, SE1 3TQ, United Kingdom

Professional Team